Kategoriat
harrastaminen

Frisbeegolf – kansainvälisesti kasvava laji

Frisbeegolf, englanniksi viralliselta nimeltään Disc Golf, on ”uusi vanha” laji, sillä sen esimuotoja pelattiin jo 1900-luvun alkupuolella. Ensimmäinen peli tiettävästi järjestettiin 1927 Kanadassa.

Nykymuotoonsa frisbeegolf kehittyi 60-70 luvuilla, mutta varsinaiseen räjähdysmäiseen suosioon se on etenkin Suomessa noussut vasta viime vuosikymmenen aikana.

Suomessa on nyt lukumääräisesti toiseksi eniten ratoja maailmassa Yhdysvaltojen jälkeen, ja väkimäärään suhteutettuna kolmanneksi eniten, Viron ja Islannin pitäessä kärkipaikkoja.

Laji on suosittu myös muun muassa muissa Pohjoismaissa, Saksassa, Tsekissä ja Japanissa. Yli 40 kansainväliseen lajiliittoon kuuluvan maan joukossa on edustajia myös Afrikasta ja Etelä-Amerikasta.

Liitokiekkourheilun lajeista ultimate, freestyle ja frisbeegolf on tunnustettu mahdollisiksi olympialajeiksi.

Valtaosa harrastajista ei kuitenkaan kiekkoile olympiamitalit mielessä. Frisbeegolf on liikunnallinen mutta rento harrastus, jota voi pelata ryhmässä tai yksin, tiheän rataverkoston ansiosta usein lähellä kotia.

Laji on varmasti yksi halvimpia liikuntamuotoja. Muutamalla kiekolla pääsee alkuun ja ratojen käyttö on ilmaista. Tavallinen kelin mukainen pukeutuminen riittää. Tekniikkaa voi opiskella vaikkapa Youtube-videoiden avulla.